2019/02/26

Összefoglaló a Hunnia-ügy 2019. február 26-ai tárgyalási napjáról


A tárgyalás egyetlen témája a Budapest, XIII. kerületi Broadway jegyiroda 2008. április 1-i felgyújtása volt.

A történet onnan indul, hogy 2008. március 20-án a jegyirodában összetűzésbe keveredett egy hölgy a két eladóval, akik - állítása szerint - lefasisztázták és kidobták az üzletből, mert jegyet akart venni a Hungarica hazafias rockegyüttes koncertjére. A hölgy az esetét megírta néhány médiumnak, aminek következtében elég nagy felháborodás lett nemzeti körökben.
Ehhez az incidenshez köti az ügyészség az április 1-i támadást, amellyel szintén Budaházy Györgyöt vádolták meg felbujtóként, és öt másik vádlott társát elkövetőként.

Az azóta bezárt jegyiroda tulajdonosa nem jelent meg a bíróságon, a számára kiküldött idézésre nem reagált. Megjelent viszont volt felesége és még egy férfi, akik annak idején az irodában dolgoztak és a fenti incidens szereplői voltak.
Vallomásaikban a konfliktusból mindössze annyit ismertek el, hogy a hölgy nehezményezte a jegyáron felüli 100 Ft-os kezelési költséget és ennyi volt a vita.

Meghallgatták a sérelmet szenvedett hölgyet is, aki elmondta, hogy azokban az években jellemző volt, hogy sok helyen éreztették vele ellenszenvüket, ha megtudták, hogy jobboldali érzelmű. Ezért is fájt számára a jegyirodában tapasztalt igazságtalan viselkedés, amellyel kapcsolatos állításait továbbra is fenntartotta.

Elmondta, hogy nem érzi felelősnek magát a jegyiroda felgyújtása miatt, bár a jegyiroda tulajdonosa és a két dolgozó később is folyton őt vádolták, mint aki felbujtója volt a támadásnak, egyszer még a jegyiroda előtt az utcán is - mikor arra ment újra - obszcén szavak kíséretében követelték tőle, hogy mondja meg kik az elkövetők, miközben neki fogalma nincs erről és ha tudta volna, hogy ez lesz belőle még a sérelmét taglaló sajtómegnyilatkozásait is mellőzte volna.

A két volt dolgozó beszélt arról, hogy az incidens nyilvánosságra kerülése után számtalan mocskolódó telefonhívást kaptak, sőt, még egy fenyegető fax levél is érkezett, továbbá elmondták, hogy közvetlenül a támadást megelőző nap folyamán két - magukat rendőröknek kiadó, de igazolványt fel nem mutató - civil személy érdeklődött, hogy ez az a hely-e, ahol a bizonyos Hungarica koncertjegy vásárlása kapcsán a sajtóban megjelent konfliktus történt.
A nyomozati iratokból nem derül ki, hogy mi lett a fenyegető fax levéllel és a két gyanús alaknak sem mentek utána rendőrök.

A nap folyamán meghallgatásra került az a rendőr is, aki a támadás után elsőként érkezett ki a hatóság részéről az égő jegyirodához, még a tűzoltók előtt.
A gyújtogatás elkövetőit ugyan nem látta, viszont látott olyan személyt és személyleírást is tudott adni róla, aki fényképet készített az égő üzletről, majd gyorsan elhagyta a helyszínt. Ennek abból szempontból van jelentősége, hogy a cselekménnyel összefüggésben pár nap múlva megjelent az Interneten egy közlemény, amiben a Magyarok Nyilai vállalta a cselekmény elkövetését és a fenti fényképet mellékelte a közleményhez az égő jegyirodáról.

A gyújtogatást a környező házakból látó szemtanúk egyöntetű állítása szerint az elkövetők nem készítettek fényképet az égő irodáról, míg az ügyészség vádja szerint igen. Ez az ellentmondás az első bírósági eljárás során is felmerült, de nem került feloldásra.

Március 9-én lesz a másodfokú döntés a Hunnia-ügyben

2023. március 9-én fog másodfokú határozatot hozni a Fővárosi Ítélőtábla a Hunnia-ügyben.