2019/02/22

Összefoglaló a Hunnia-ügy 2019. február 22-ei tárgyalási napjáról


Ezen a tárgyalási napon két vádponttal kapcsolatban tartott a bíróság tanúmeghallgatásokat.
Az egyik a 2008. július elején a Magnum Szauna nevű homoszexuális "találkahely" ellen intézett Molotov-koktélos támadás ügye volt, a másik Szilvásy György gyurcsányista titokminiszter balatonfelvidéki nyaralójánál 2008. szeptember 3-án hajnalban történt robbantásos cselekmény.

Délelőtt a Magnum Szauna akkori recepciósát hallgatta meg a bíróság. A tanú elmondta, hogy poroltóval néhány perc alatt eloltotta a tüzet, személyi sérülés nem történt.

a Magnum Szauna recepciója a támadás után

Továbbá hivatkozott egy belső biztonsági kamerafelvételre, amelyet a rendőrökkel együtt megnézett ő is a támadás után és amelyet a Magnum belső biztonsági kamerája készített néhány méter távolságból a cselekményről. Mint kiderült, ez az igen releváns felvétel még 2009 ősze folyamán is a nyomozóhatóság birtokában volt, de valamilyen okból kifolyólag szőrén-szálán eltűnt és jelenleg nem része a nyomozati anyagnak.
Még az első elsőfokú eljárás során Budaházy György indítványozta ennek a felvételnek esetleg a Tűzoltóságtól való beszerzését (az iratok szerint ők is rendelkeznek vele) a bíróság számára, de végül Kenéz Andrea bírónő nem intézkedett az ügyben.
Az ügyész sem tudott semmit mondani a felvétel eltünéséről, helyette nagy hévvel kérte ki magának a feltételezést, hogy ő anyagokat tüntetett volna el az eljárás során, pedig ezzel senki nem gynausította őt, pusztán teoretikusan vetődött fel a kérdés, hogy vajon hova és az eljárás mely fázisában tűnt el ez a felvétel. Erre mondják ugyebár, hogy "akinek nem inge, ne vegye magára".

A felvétel beszerzését várhatóan megkísérli az új eljárásban Dr. Ignácz György bíró.


A nap további részében először Szilvásy György volt titkosszolgálatokat felügyelő minisztert (jelenleg egy könyvelési cég igazgatója) hallgatták meg a felek.
Szilvásy elmondta hogyan értesült a történtekről valamint hogy a támadás miatt épített ki fokozott védelmet a lesencefalui nyaralójában (kamerarendszer, kerítés megnagyobbítása).
Elmondta többek közt azt is, hogy abban a „felfokozott” időszakban rengeteg, volt, hogy napi több ezer fenyegetőző, mocskolódó sms-t kapott a telefonjára. Volt, hogy ugyanazt az sms-t több ezerszer egy nap.
Az anyagi kárt ő is eltúlzottan határozta meg, közel 1,5 millióban, miközben a szakértő végül 269.000 Ft-ot állapított meg.

a bejárati ajtó, ahol a robbanás történt

Ezután egy lesencefalui lakost faggatott a bíróság, aki annak idején a rendőröknek azt nyilatkozta, hogy két héttel a robbantás előtt látott embereket Szilvásy György ingatlana utcai kapujánál gyanúsan viselkedni.
Ma már nem emlékezett semmire a 2008-ban történtekből, így fenntartotta az első eljárás alatt tett vallomásait. Annak idején elmondta, hogy két alakot látott, akik maszkot viseltek, de amikor őt meglátták, akkor levették és úgy sétáltak el mellette az utca túloldalán vele szemben haladva. Majd kicsit később újra a kapu körül ólálkodtak, amikor meg is kergette őket egész a falu széléig. A vádlottakban nem ismerte fel ezeket a személyeket.

A tanú elmondta még, hogy a falubeliek különösebben nem ijedtek meg, „nem hatották meg őket” a történtek.
Azzal indokolta, hogy nem emlékszik már semmire, hogy számára ez az ügy jelentéktelen.

Végül Szilvásy György apósa előadásait hallgathatták meg a tárgyalóban jelenlévők, aki a robbantás után még a rendőrök előtt ért a helyszínre.
Hosszas előadás tett arról, hogy neki milyen traumát okozott ez a cselekmény és hogy pl. 3-án délelőtt a helyszínelés alatt "sírógörcsöt" kapott, amit csak órák alatt gyógyszeres kezeléssel sikerült mérsékelni.

Hosszasan kritizálta a rendőrök helyszínelési munkáját, akik szerinte "összemászkálták" a területet és még a kaput is be kellett szögeltesse a jelenlévő ácsmesterrel, hogy ne jöjjenek ott be! És a járőrök egyébként sem értenek a helszineléshez stb.
Végül már a bírónál is kiverte némiképp a biztosítékot az após "helyszínelési szakértősége". Keresztkérdésekre aztán kibökte az após, hogy valójában ő maga és a robbantás helyszínére elsőként érkező házvezetőnő és családja is a nyomokon tapostak már a rendőrök kiérkezése előtt, sőt, ő még a házba is bement fotókat készíteni a még "érintetlen" nyomokról. Továbbá a telek területére beengedte az építőmunkásokat, akik végképp összejárkáltak bizonyos részeken mindent.

Március 9-én lesz a másodfokú döntés a Hunnia-ügyben

2023. március 9-én fog másodfokú határozatot hozni a Fővárosi Ítélőtábla a Hunnia-ügyben.