2016/09/23

A bizonyítottság (pártirodák esetei)


Az őszödi beszéd kiszivárgása utáni feszült és konfliktusos években számos, a hatalmon lévő pártok objektumait ért támadás történt. Ezekből három szerepel ebben az ügyben. Jogi abszurditás, hogy a többi ilyen cselekménnyel ellentétben, ez a három terrorcselekmény lett, miközben ezekhez sem kapcsolódott mégcsak valamiféle követelés vagy közlemény sem.


A Budapest, XI. kerületi SZDSZ iroda megtámadása

időpont: 2007. szeptember 17. hétfő 23:45 körül
cím: 1115 Budapest, Ecsed u. 13.

A helyszínelők az épület Szentpétery utcai oldalán balra az utolsó előtti ablak mindkét üvegét betörve találták. A faltól kb. 1 méterre a kertben egy 0,33-as zöld színű Theodora Kereki feliratú szénsavas ásványvizes üveget találtak, aminek a szájában égett rongymaradvány volt és az üveg alján egy kis maradék benzin.

Az épületen belül a kitört ablak előtt a földön egy kődarab hevert illetve egy összetört üveg, melyen „Luis”, valamint a „szeszesital” felirattal ellátott lilás színű italos címke volt. Az összetört üveg körül benzin volt szétterülve. Illetve a földön volt még egy piros-sárga-kék kockás textília kanóc, ami valószínűleg kialudt.
A biztonsági kamera két személyt rögzített. Az elég rossz minőségű felvétel alapján az egyik bemászott az épületet körülvevő bekerített terület kerítésén. A másik kívülről bedobta a Theodorás üvegbe elkészített égő Molotovot, ami a kertbe esett. Aztán valamit beadott a bent lévő személynek, de az nem kivehető a felvételen, hogy mit, feltételezhetően a Luis feliratú üveget. Majd a bent lévő személy odament az épülethez, aztán vissza a kerítéshez, kimászott és eltűntek. Arcukat nem lehet kivenni, annyi látszik, hogy mindketten világos színű – talán ninja – kapucnis pulóverben voltak és a bent lévő személynek egész rövidre volt nyírva a haja.
Valamilyen konkrétan az elkövetők személyéhez köthető nyom a helyszínről nem került elő.

Meg nem gyulladt semmi, az ablak betöréssel 22.750 Ft rongálási kár keletkezett.



A vádirat a S. József II. rendű vádlottat és ismeretlen társát határozza meg elkövetőkként. 
A bizonyíték az, hogy S. József a Benkő Györgyféle hangfelvételen hősködik azzal, hogy ezt ő követte el.

hangfelvétel részlet:
S. József: "először még csak az utcai zavargásokra készültünk, Nagymező. És akkor megvolt a Nagymező… és utána kezdődtek a dolgok"
- A Nagymező utcai összecsapás a tüntetők és a rendőrök között 2007. október 22-én volt, vagyis jóval ezen SZDSZ irodás cselekmény után. Tehát ha csak "utána kezdődtek a dolgok", akkor ez még nem tartozhat közéjük.
részletek egy másik felvételből:
"az MSZP székház vagy iroda gyújtogatásban. Egyet csináltam Kelenföldön"
- Kelenföldön nem volt MSZP iroda felgyújtás.
"a tévéostromnak volt az évfordulója szeptember 20-án 2007-ben. És a Rendszerváltó Fórum - ez egy Kossuth téri brigád - nagy elánnal odahívta az embereket, hogy megdöntsük a kormányt."
- A TV-ostrom évfordulója szeptember 18., de ez a rendezvény az őszödi-beszéd kiszivárgásának évfordulóján, 17-én volt és nem 20-án.
"El lett baszva az egész éjszaka… 'csináljunk már valamit a faszomat’… És elmentünk… felgyújtottunk egy SZDSZ irodát"
- A XI. kerületi SZDSZ iroda nem gyulladt fel.


A kőbányai és a kispesti MSZP irodák megtámadása
időpont: 2007. október 19. péntek 3:15 körül
cím: 1105 Budapest, Havas Ignác utca 1. illetve
         1195 Budapest, Ady Endre út 150.

Ezen az éjszakán két MSZP irodát is támadás ért nagyjából egy időben.

A kőbányai MSZP székház egy négyszintes lakótelep szélén a Martinovics tér – Havas Ignác utca találkozásánál áll.
Az épület hátsó felénél, egy kis parkoló résznél lévő oldalán található ablakok egyikét betörték, az ablakon belül lógó szalagfüggönyt leszaggatták. Az ablak mögött lévő irodahelyiségbe három parafa dugóval lezárt borosüveg összetört darabjait találták meg a helyszínelők, egyiken WEINHAUS, másikon Varga Pincészet, harmadikon Balaton és Merlo feliratú címke volt. Továbbá hevert még a földön egy átlátszó, félliteres üveg, amiben egy – az üveg szájáig leégett, üveg belsejében levő végén csomózott – drapp színű, kord anyagú szövetdarab volt. Az átlátszó üvegbe benzin volt töltve.
Az MSZP székház melletti házban élő egyik lakó a székház riasztójának megszólalásakor az ablakon kinézve látott a helyszínről a közeli Csajkovszkij park felé elfutni 3 vagy 4 személyt – feltételezése szerint fiatal férfiakat – az egyiknek a kezében egy szalagfüggöny darabbal. A rendőrségi kihallgatásának jegyzőkönyvében 4 személy szerepel, de a bíróságon határozottan 3 személyt állított.
A helyszínelési adatok szerint a kitört ablak előtti parkolón túli füves területen szétszórt szalagfüggöny darabok közt találtak egy felirat nélküli fehéres színű baseball sapkát benne egy 7 cm hosszúságú barna hajszállal. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a helyszínelési fotók egy részén ezen a területen nem látható semmi, majd más fotókon megjelennek a függönydarabok és a sapka, továbbá a feltételezett elkövetőket elfutni látó lakó sem látott a füvön ilyesmiket. Ez felveti a helyszínelés manipulálását.
Az irodában tűz keletkezett. A rongálási kár összesen 547.500 Ft.
 

A vádirat a IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakat határozza meg elkövetőkként.
Lássuk milyen bizonyítottság van emögött.

hangfelvétel részletek:
S. József: "először még csak az utcai zavargásokra készültünk, Nagymező. És akkor megvolt a Nagymező… és utána kezdődtek a dolgok"
- A Nagymező utcai összecsapás a tüntetők és a rendőrök között 2007. október 22-én volt, vagyis az MSZP irodás cselekmények után. Tehát ha csak "utána kezdődtek a dolgok", akkor ezek még nem tartozhattak közéjük.
"volt az első próba, hogy… így szétmentünk csoportokra, hogy gyújtsunk föl néhány ilyen MSZP irodát… egy éjszaka felgyújtottunk vagy nyolcat"
"MSZP-s irodákat gyújtogattuk… másnap megjelent, hogy felgyújtottak 8 MSZP irodát Budapesten"
- Ilyen soha nem volt. A maximum az - ebben az eljárásban szereplő - kettő kísérlete volt egyszerre, de abból is csak az egyik gyulladt ki.

Soós Tibor gyanúsítotti vallomásában még úgy adja elő, hogy egyszer "az elkövetők közt hallott olyan beszélgetést, ami egyértelművé tette számára", hogy ők hajtották végre a támadást.
F. R. Zoltán XI. rendű vádlott ez után született (visszavont) vallomásában az szerepel, hogy az elkövetők "beszámoltak" a cselekményről, "eldicsekedtek vele".
Majd Soós ez után tett tanúvallomásában már egyenesen "azt hallotta, ahogy Budaházynak számolnak be". 
Látható az állítás "evolúciója", ahogy folyamatosan változott. Nyilván azért, mert nem igaz. 

A helyszínen talált sapka kapcsán az eset után 7 évvel, 2014-ben benyújtott az ügyészség egy DNS vizsgálati eredményt. A hajszálból nem tudtak használható DNS-t kimutatni. A sapka belsejének szövetanyagából állítják, hogy egy legalább 3 személytől származó kevert DNS profilt lehet kimutatni, mely profil „domináns komponensei” megegyeznek a IV. rendű vádlottéval. 
Már az gyanús, hogy ez miért 7 év múlva "derül ki", amikor az ügyészséget szorítja a bizonyítási kényszer a bíróságon. További gyanús dolog, hogy a vizsgálatot valamilyen okból kétszer végezték el, az nem derült ki a bírósági eljárás során, hogy elsőre mi jött ki, pedig a védelem mindent megpróbált ennek kiderítése vagy egy ismétlő vizsgálat elvégzése érdekében, de a bíróság elutasította. Ráadásul ugyanezen vádlottak és a baseball sapka vonatkozásában 2010 elején elvégzett szagminta vizsgálat negatív eredményt hozott.
Továbbá a kevert profilban szereplő másik két személy vonatkozásában nem merült fel senki a többi vádlott közül, vagyis még ez a sapka is inkább kifelé mutat a jelenlegi vádlotti körből, mint befelé, függetlenül attól, hogy a IV. rendű vádlottnak volt-e ez a sapka a fején valaha vagy nem.


Az MSZP kispesti székháza az Ady Endre út és Kossuth Lajos utca sarkán található.
A helyszínelők az épület Kossuth Lajos utca felőli oldalán a saroktól számolt harmadik és a negyedik ablakot sérülten találták.
A harmadik ablak baloldali ablakszárnya alsó kazettájának külső üvege betört, viszont a belülről felragasztott biztonsági fólia a betört üvegrészt nagyjából egyben tartotta. A belső üveg sértetlen volt. A biztonsági fólián kb. 10 cm átmérőjű rést szakítottak és a résbe beleerőltetve egy címke nélküli üres, félliteres műanyag flakon volt, továbbá a külső és a belső üveg közötti párkányra beesve egy kupak nélküli, Coca Cola címkés műanyag flakon hevert, benne benzin. A flakon alatt egy öngyújtóból származó dörzskerék volt.
Az ablak alatt egy Tescos nejlonszatyorban 5 db műanyag kupak és két benzint tartalmazó félliteres műanyag flakon volt, az egyik Almás Cappy Ice Fruit, a másik Rauch Ice Tea Light Peach feliratú. A szatyor körül is benzin volt szétfolyva, illetve egy félig benzinnel telt félliteres Rauch őszibarackos Ice Tea flakon hevert kupak nélkül, kicsit távolabb pedig a füvön egy félliteres kék Naturaqua címkével ellátott és egy szintén félliteres Cserpes cég által készített négyzetes keresztmetszetű, „Kakaós tej” feliratú kupak nélküli flakon volt, bennük szintén benzin. A szatyor mellet volt még egy 15x30 cm nagyságú benzinnel átitatott fehér vászondarab, melyen kezdődő égés nyoma okozott elszíneződést.
A negyedik ablak jobboldali ablakszárnya alsó részén az üveg betört, a külső szárnyon a biztonsági fóliát kb. 20 cm átmérőben átszakították, a belső üveget is betörték, keretéből nagyrészt kihullott. A két ablakszárny közötti részen leesve egy kék színű, piezo elven működő öngyújtó hevert. Az ablak mögötti iroda helyiségben a padlón négy, kupak nélküli, félliteres műanyag flakon volt szanaszét. Egy Nestea Lemon, egy Lipton Barackos Ice Tea, egy Barackos Nestea – amiben egy fehér színű, kintivel megegyező anyagú égésnyom nélküli vászondarab volt – és egy Fanta Narancs flakon. Mindben benzin volt. A helyiségben tűz nem keletkezett.
Megjegyzendő, hogy műanyag flakonos Molotov-koktélról még senki nem hallott, márpedig itt ilyenek voltak eszerint.
Az épület sarkán lévő biztonsági kamera elég rossz minőségű felvételén egy fekete hagyományos (csúcsos) kapucnis pulóveres személyt lehet kivenni, akinek az arca ugyan nincs eltakarva, de a rossz felbontás miatt csak egy világos foltként látható.
Valamilyen konkrétan az elkövető személyéhez köthető nyom a helyszínről nem került elő.
Meg nem gyulladt semmi, az ablak betörésekkel 12.225 Ft rongálási kár keletkezett.
 

A vádirat S. József II. rendű vádlottat és ismeretlen társát határozza meg elkövetőkként.
A bizonyíték megint csak S. József Benkő Györgynek való hősködése, hogy ezt ő követte el valakivel és a sofőrjük a XIV. rendű vádlott lány volt. 
Először úgy adja elő, hogy felgyújtották az irodát.
Aztán máskor úgy, hogy ez valami külön "hobbiszerű" akciójuk volt (nem a "8-at egy éjszaka alatt" része) és hogy nem sikerült tüzet okozni, meg hogy a helyszínen maradt egy öngyújtó is. Ez utóbbi dolog igaz, valóban találtak a helyszínen egy öngyújtót beesve az ablakszárnyak közé. Ez a sajtóban nem jelent meg, tehát erről valahonnan tudott S. József, a bíróságon azt állította, hogy a küzdősportos világban mozgó rendőr ismerőseitől.
A hatóság meg akarta a sztorit erősíttetni F. R. Zoltánnal is, de figyelmetlenek lehettek és mellé lőttek, mert az ő visszavont nyomozati vallomásában az szerepel, hogy ő a X. rendű vádlott lánytól, hallott a cselekményről, aki ott volt S. Józsefékkel, vagyis másik lány került itt XIV. rendű helyére.
Még jobban bizonyítja a hasalást, hogy egy ezt megelőző vallomásában még azt állítja F. R. Zoltán, hogy ekkor a X. rendű vádlott vele volt egy harmadik irodás helyszínen, ahol végül nem csináltak semmit, mert "megijedtek". Vagyis ugyanazt a lányt egy időben két helyre teszi, ami nyilván fizikai lehetetlenség.
 

Az irodáknál két helyszínről is van biztonsági kamera felvétel. Teljesen máshogy néznek ki rajta az elkövetők és más eszközöket is használtak (az egyik helyen 2 molotovos üveget, a másik helyen műanyag flakonokat), pedig mind a kettővel S. József II. rendű vádlottat vádolják.

Keress minket az Igazságtalan a Budaházy-ítélet facebook oldalunkon is.

Március 9-én lesz a másodfokú döntés a Hunnia-ügyben

2023. március 9-én fog másodfokú határozatot hozni a Fővárosi Ítélőtábla a Hunnia-ügyben.