2019/05/05

Összefoglaló a Hunnia-ügy 2019. május 2-ai tárgyalási napjáról


Kóka János megkormozódott teraszajtaja 

Ezen a tárgyalási napon is több téma került terítékre. Először a 2007. december 15-ről 16-ra virradó éjjel Kóka János SZDSZ-es miniszter épülő villája betonteraszára dobott Molotov-koktélok esete, aztán a kispesti MSZP székház elleni 2007. október 19-ei támadás, illetve a 2008. februárban Korózs Lajos MSZP-s képviselő sarudi nyaralójánál történtek.


A februári tárgyalással ellentétben most megjelent Kóka János személyesen a bíróság előtt.
A februári tárgyaláson meghallgatott éjjeli őr elmondása szerint, pár cm-es lángok égtek az épülő ház betonteraszának ajtó közeli részén, melyeket egy percen belül egy kólásüvegnyi vízzel el is oltott.
A rendőrségi helyszínelés annak idején megállapította, hogy "az oldalra elhúzható teraszajtó és a mellette lévő üvegfal kormosak, de egyéb szemmel látható sérülés nincsen".

Kóka János annak idején az egész teraszajtó cseréjét határozta meg, mint a cselekmény kapcsán keletkezett kárt.
Most elsőre azt adta elő, hogy mivel az ajtó cseréje nagyon drága és bonyolult lett volna, ezért csak kijavították a hibákat, amely javítások nyoma még ma is látszik. Aztán mikor előző vallomásával szembesítették, akkor megint előjött, hogy bizonyos "kazettákat" cserélni kellett. Megjegyzendő, hogy a nyomozás során volt egy olyan - láthatóan valótlan - állítása is, miszerint az ajtó üvege betört.
Mindenesetre a képen látható kormozódással keletkezett kárát most 1 és 3 millió forint között határozta meg, ami finoman szólva is elég eltúlzottnak tűnik.


Ezután a kispesti MSZP iroda irodavezetőjét hallgatta meg a bíróság.
Ezen a helyszínen az elkövető 11 db benzinnel töltött műanyagpalackkal jelent meg, de végül az üveg betörésén kívül más kárt nem okozott, a palackokat meg ott hagyta szanaszéjjel a helyszínen.

Az irodavezető elmondta, hogy ez a támadás "besimult" a helyi MSZP ellen akkoriban elég gyakori atrocitások közé és hogy soha nem kaptak semmilyen információt arról, hogy ezt ki és miért követte el.

a kispesti MSZP iroda betört ablaka


Szintén megjelent a bíróság előtt a nap folyamán Korózs Lajos MSZP-s képviselő. Ő az, akinek a 2008. február 10-én megjelent Magyarok Nyilai közlemény mellékleteként szereplő fényképen az ingatlana látható.

Korózs elmondta, hogy amint meglátta a TV-ben a nyaralójának a képét, egyből átküldte egy helyi szomszédját, hogy nézzen körül a Tisza tónál található ingatlanon. A szomszéd meg is tette ezt és jelezte, hogy semmiféle tűznek vagy egyéb rongálásnak a nyomait nem látja.
Ezután ment ki az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival, akik szintén nem találtak semmit (Korózs szerint elképzelhető, hogy rossz címre mentek, bár a nyomozati iratokból nem ez derül ki).
Végül a Heves Megyei Rendőr főkapitányság bűnügyi helyszínelői találtak egy összeolvadt műanyagflakont meg valami égésnyomokat a fűben. Ezekre Korózs azt mondta, hogy simán lehetnek az apósa - aki rendszeresen kijárt a nyaralóba, mivel ott horgászott a Tisza tavon - által folytatott avar égetésnek a nyomai is.

A tanú egyébként nem emlékezett, hogy lett volna valami olyan kormánypárti intézkedés akkoriban, ami kiválthatott volna támadást.
Szóba került az is, hogy a saját szavaival és a helyszínelés adataival is ellentétben az ügyészségen felvett vallomásába az került bele, hogy két Molotov-koktélt dobtak a kertjébe.

 
a nyaralóról készült "tüzes" fotó
A bíróság meghallgatta még a XV. rendű vádlott volt élettársát, akiről az ügyben mindenkire rávalló Soós Tibor azt állította, hogy vele együtt volt a 2008 februárban Cegléden elkövetett - egyébként semmilyen károkozással nem járó - Molotov-koktélos akcióban.
Az ő vallomásából az első bírósági eljárás során és most is kiderült, hogy először is Soós nem tudja a nevét. Másodszor is, hogy miközben Soós azt állította, hogy egy rovásírásos tetoválás van a nyakán, aközben nincs ilyen. Harmadszor is pedig elmondta, hogy nem vett részt ebben a cselekményben, nem is ismerte Soóst és dokumentummal is igazolta, hogy azon a napon éjszakásként dolgozott Budapesten.


A bíróságon ezen tárgyalási nap folyamán megjelent még egy dunaújvárosi illetékességű személy, aki telefonon hívogatta Kálmán Andrást és Dér Zsuzsannát 2008 februárjában az ő ingatlanjaikat ért támadások előestéjén, hogy miként kívánnak szavazni az EÜ-törvényre a parlamentben (és ugye ezen szavazással hozza kapcsolatba a vádirat az ekkor történt támadásokat).
Ez a személy előadta, hogy ma már nem tenné ezt, mert látja, hogy "a 300 Ft-os vizitdíj hiányzik az egészségügyből". Ennyi!

Március 9-én lesz a másodfokú döntés a Hunnia-ügyben

2023. március 9-én fog másodfokú határozatot hozni a Fővárosi Ítélőtábla a Hunnia-ügyben.