2019/05/15

Összefoglaló a Hunnia-ügy 2019. május 14-ei tárgyalási napjáról

Bencsik András is tanúskodott a Hunnia-ügyben

Ezen a napon a védelem tanúi közül hallgatott meg néhányat a bíróság.


Délelőtt először Kemenár Zoltán, Budaházy György régi ismerőse tett vallomást, melyben lényegében az alapeljárás bíróságán öt évvel ez előtt elmondottakat ismételte el, cáfolva ezzel a vádirat több állítását.

Kemenár az al-Dzsazira TV-ben

Elmondta, hogy anno jelentkezett a Budaháyz György és Toroczkai László által alapított Hunnia mozgalomba, de ott semmiféle "terrorszervezet megalapításáról" nem volt szó. A Magyarok Nyilairól mindenki csak találgatott, de nem ismer senkit, aki a tagja lett volna vagy csak tudomása lett volna ilyen tagról.
Mint ahogy olyan sem történt a 2009 áprilisi letartóztatásokat közvetlenül megelőzően a Vérmezőn történt találkozón, hogy Budaházy "robbantásos feladatokat" osztott volna ki, ahogy az a vádiratban olvasható.


A következő tanúként Bencsik András közismert jobboldali újságíró jelent meg, aki Szász Endre III. rendű vádlott munkáltatója volt a vádbeli időszak első évében.
Ő elmondta, hogy egy nagyon korrekt, megbízható embert ismert meg Szász személyében, aki fáradhatatlanul dolgozott akár napi 20 órát is az akkor működő DV TV informatikai hátterének megfelelő biztosításán. Politikai véleményét nem hangoztatta, tüntetésekre se járt igazán.
A délután folyamán először egy másik akkori DV TV munkatársat hallgattak meg, aki lényegében megerősítette a Bencsik András által elmondottakat.


Végül egy régi HVIM-es jelent meg a bíróság előtt, akinek a százhalombattai házában lakott a vádbeli időszakban Szász Endre. Ez volt egyébként az az ingatlan, amelyet a híradásokban a nyomozóhatóságra hivatkozva csak "bombagyárként" emlegettek.
A tanú elmondta, hogy a mai napig még csak értesítést se kapott róla hivatalosan, hogy az ő házában házkutatást tartottak, nemhogy bármiféle iratot küldtek volna róla. A bíró ezt a jogsértő helyzetet orvosolandó helyben megígérte, hogy rövid úton minden őt érintő iratot elküld neki.
Vallomásából kiderült, hogy az ingatlanra a III. rendű vádlotton kívül számtalan ember volt bejáratos, akik onnan különböző dolgokat vittek el vagy hoztak oda. Továbbá, hogy számos lefoglalt "bombakészítés szempontjából releváns" tárgy és "robbanószer alapanyagként" azonosított vegyszer az övé volt/lehetett az akkori munkájából kifolyólag.
Itt kell megjegyezni azt is, hogy az alábbi képen látható és szintén a vádlottaknak tulajdonított elhíresült "próbarobbantásos videóról" már a 2009-es Draskovicsféle sajtótájékoztató után kiderült, hogy hamis bizonyíték.

A 2007-es bonyhádi robbantás felvétele, amit szintén Budaházyék "próbarobbantásának" akartak beállítani.

Bencsik András és az őt követő két tanú vallomásaiból az is kiderült, hogy nincs tudomásuk róla, hogy Szász és Budaházy akkoriban ismerték volna egymást és hogy Szász "különböző radikális hírportálok" üzemeltetője lett volna, ahogy azt a vádirat mindjárt az elején leszögezi eszerint alaptalanul.
Ellentétben a nyomozóhatóság állításaival az is bizonyossá vált, hogy a százhalombattai ingatlanban nem volt lehetséges szerver számítógépet üzemeltetni (és hát így azt onnan - egyébként jegyzőkönyv nélkül lefolytatott házkutatás keretében - lefoglalni sem).

Március 9-én lesz a másodfokú döntés a Hunnia-ügyben

2023. március 9-én fog másodfokú határozatot hozni a Fővárosi Ítélőtábla a Hunnia-ügyben.